lördag 5 juni 2010

Egyptenfakta

Fakta som vi lärt oss
· Beduiner
Det finns ca 10 000 beduiner här på Sinaihalvön. Tidigare livnärde de sig på kameluppfödning, men det var innan bilar fanns och kamelernas, ökens skepp, efterfrågan minskade drastiskt när folk kunde färdas på snabbare/enklare sätt. Beduinerna började istället att odla och handla med droger och den egyptiska staten fick ett stort problem. De gick därför in och ordnade vanliga jobb åt de beduinska männen och de började bygga enkla betonghus åt dem som bostad istället för tälten. Detta var inte vad beduinerna ville till en början, de är ju ett nomadfolk som vill röra sig och bo i sina tält, men successivt accepterades det. I varje beduinby finns några vanliga betonghus och så finns det några rosa hus där ”Sheikhen” bor, övermannen inom familjerna eller stammarna. Några barn, inte alla, går i skola. Kvinnorna är mestadels inomhus på dagarna och tillverkar då smycken som männen åker in med till turistställena och säljer. Man gifter sig inom stammen, så utbudet är inte särskilt stort, kusingifte är vanligt. Man betalar för sin fru med kameler och hela byn är engagerad inför bröllopet för att göra upp en ekonomisk plan för de som ska vigas. Beduiner bär fotsida klänningar och kvinnorna är täckta med slöja.
· Sinaihalvön
Halvön mellan suezgulfen och arabiska gulfen. 15000 km2 stort, mestadels öken. Har fått sitt namn efter Sin som var en mångud. Sin betyder även tand och det stämmer bra då bergen här, till utseendet, påminner om tänder. Här bor ca 1 milj invånare, de allra flesta i Port Said upp mot Suez kanalen. Området runt suezkanalen var tidigare brittiskt, då ekonomin var dålig precis efter kanalbygget, men Egypten hämtade sig och blev ett självständigt land. Engelska är dock det språk som är vanligast efter arabiskan, tredje språk är franskan. Sinaihalvön står för 1/3 av statens inkomster då det i suezgulfen finns olja, gas mm. Bergen är rika på magnesium och sandsten och det finns flera cementindustrier. Arabiska bukten består av många verkligt fina dykvatten (ingen olja där). Sharm el Sheikh är helt uppbyggt för turister, men president Mobarak tycker att regionen är så fin så han har ett hus där. Åker man ut i öken passerar man olika checkpointer där man talar om hur många som åker med på ex en busstur. Man berättar även var man ska. Skulle man inte dyka upp vid nästa checkpoint (ex motorstopp) vid beräknad tid, kan de skicka ut hjälp, då ju inte mobiltäckning är särskilt bra ute i öken.
I öken är ju växtligheten som bekant väldigt begränsad, men det växer Akaciaträd. De klarar sig utan vatten i två år, då de har rötter som blir 30 meter. I jan regnade det här, så mycket så vägar översvämmades och det tom började växa gräs i öken. Annars regnar det 5 tillfällen/år i genomsnitt.

· Arabiska namn
40% av männen heter Mohammed, 40% heter Ahmed, resterande 20% heter något av dessa namn som mellannamn och kallas därför Mohammed/Ahmed… Detta berättade en av de lokala guiderna, ingen berättade dock om några kvinnonamn, konstigt detta land som ska vara så jämlikt enligt en annan lokalguide som jag för övrigt hade en låååång diskussion med på beduinutflykten, han och jag har inte riktigt samma syn på jämlikhet (eller islam)…
· Röda havet
Har fått sitt namn då den rödaktiga färgen från bergen reflekteras i solljuset så att vattnet ser rött ut uppifrån. Röda havet ligger på ett vulkanområde, därför alltid varmt, aldrig under 20 grader i vattnet.

· Skolgång
Passade på att diskutera detta med vår poolkille som verkar riktigt vettig och modern. Enligt honom så ser skolgången ut ung som hemma i Sverige. Alla, flickor och pojkar, har samma skola. Verkar dock som om några kan gå betydligt kortare i skolan (så lite som 3 el 6 år – men jag förstod inte riktigt så jag är osäker där) men att de flesta går tills de är drygt 20 år, olika val av inriktning görs längs vägen. Sen är det högskolor, det är ung lika många killar som tjejer som vidareutbildar sig. När det gäller sporter är fotboll, basket och handboll populärt – både pojkar och flickor får spela. Bra, om det stämmer. En lärare tjänar mindre på sitt lärarjobb än att åka ner till Sharm el Sheikh och jobba på något hotell och få dricks. Mindre bra..
· Vägar
Saknas trafikljus (har funnits på vissa ställen, men alla följde inte dem….), i princip inga rondeller (de få som finns har lämna företräde inne i rondellen och då blir det ju ändå inget flyt i trafiken). Istället är de 2-3 filigt, enkelriktat och så platser lite här o där där man gör u-sväng för att byta färdriktning.

· Kameler
De flesta kameler här är dromedarer… Men alla vill eg ha två pucklar och blir ledsna om man kallar dem dromedarer ist för kameler. Blir 30 år gamla. 2-3 m höga, inkl huvudet. Har fett i puckeln och även i hovarna. Långa ögonfransar och ett tredje ögonlock som skydd mot sandstormar. Finns de som är värda riktigt mycket, flera miljoner, om de är riktigt framgångsrika kapplöpningskameler. Kan komma upp i hastigheter på 60 km/h.

Det var det hela tror jag…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar